Кількість
|
Вартість
|
||
|
Застосування та користь вершків
У разі відстоювання свіжого молока через кілька годин на поверхню підіймається жир, який можна зібрати ложкою, – вершки. Вони мають білий або злегка жовтуватий колір, більш густу консистенцію, ніж саме молоко. На молокозаводах такий продукт отримують за допомогою спеціальних машин – сепараторів.
Отримані вершки використовують для приготування масла, сметани. Їх додають до кави, соусів, кремів, морозива, десертів. Продукт має поживний склад та високу енергетичну цінність, покращує смак страв і сприяє кращому засвоєнню інших інгредієнтів з їжі. Вершки містять значну кількість жирів, які необхідні для нормального функціонування нервової та ендокринної систем. Вітаміни D, A, E і K важливі для збереження зору, забезпечують здоров’я шкіри, кісток, сприяють зміцненню імунної системи. Кальцій, фосфор та калій допомагають підтримувати міцність кісток, зубів, позитивно впливають на роботу серця.
Продукт добре засвоюється організмом і може бути корисним для людей, які потребують більше калорій (дітей, спортсменів, пацієнтів в період відновлення після хвороби). Однак вживати його необхідно в міру через високий вміст насичених жирів.
Види вершків
Залежно від технології виробництва, жирності та призначення, є кілька різновидів вершків:
-
Рідкі. Мають рідку консистенцію, жирність варіюється від 10% до 35%. Можуть бути пастеризованими, стерилізованими або ультрапастеризованими, використовуються для приготування соусів, супів-пюре, кремів, морозива, додаються до кави. Покращують текстуру страв, роблять її більш ніжною.
-
Збиті. Отримують шляхом збивання рідких вершків з жирністю від 30%. Такий продукт продається у балонах під тиском, використовується як прикраса для десертів, тортів, гарячих напоїв. Він має легку, повітряну текстуру, ніжний, солодкуватий смак, добре поєднуються з фруктами, випічкою, шоколадом.
На прилавках магазинів можна знайти порційні вершки, розфасовані в маленьку пластикову тару (10–20 мл). Вони мають жирність 10–15%, не потребують зберігання в холодильнику, використовуються для подачі до кави чи чаю. Фасування зручне для споживання в дорозі або офісі.
Як обрати вершки
Правильний вибір залежить від того, як будуть застосовуватися вершки:
-
Рідкий молочний продукт зазвичай додають до кави або чаю. Він повинен мати жирність 10-15%, надавати напоям м’якого, вершкового смаку, не перебиваючи аромат. Зручно використовувати порційну продукцію.
-
Для збивання рекомендується купити вершки 30–35% жирності. Чим більший процент жиру, тим краще буде триматися форма крему.
-
Для соусів, супів та інших страв знадобиться рідкий продукт 20–25% жирності. Він не згортається у разі нагрівання, забезпечує створення ніжної кремової текстури.
Готові збиті вершки – швидкий спосіб прикрасити випічку, десерти, морозиво, а порційні – це найзручніший варіант для подачі в кафе, готелях, офісах.
Важливо перевіряти склад продукції, вона не повинна містити рослинних жирів або штучних добавок. Рекомендується вибирати товари перевірених виробників, наприклад:
-
Hochwald. Німецький бренд, заснований в 1932 році. Виготовляє свою продукцію з високоякісних інгредієнтів, які закуповує у фермерів, що працюють в екологічно чистій місцевості. Компанія для перероблення молочної сировини використовує сучасне обладнання, а також ретельно відстежує всі етапи виробництва та дотримується санітарних норм. Ціна вершків доступна для більшості споживачів.
-
Mlekovita. Один із лідерів молочної промисловості Польщі, який працює з 1928 року. Щодня переробляє до 8 мільйонів літрів молока, експортує свої товари до 167 країн світу. В лінійці виробника продукція з різним вмістом жиру — від 12% до 36%, яку можна використовувати для додавання в каву, збивання, приготування легких соусів, кремів. Ультрапастеризація забезпечує тривалий термін зберігання без втрати смакових якостей.
-
Łaciaty. Ще один провідний польський бренд молочних продуктів, заснований у 80-х роках. Виробник здобув популярність завдяки впізнаваному дизайну упаковки та високій якості товарів, які отримали численні нагороди. Вершки виготовляються з високоякісного молока, зібраного в екологічно чистих регіонах, без додавання рослинних жирів, консервантів та барвників.
Зрозумілий інтерфейс сайту Egastronom зі зручними фільтрами дає змогу швидко знайти та замовити необхідні товари. Компанія забезпечує швидке доставлення замовлень, а для збереження свіжості продуктів використовуються спеціальні термобокси. Для зручності покупців магазин пропонує безпечні способи оплати через онлайн-сервіси.